کد تعرفه کالا (گمرکی)
HS کد چیست
اچ اس کد یا کد تعرفه گمرکی یک روش عددی استاندارد شده برای طبقه بندی، شناسایی و تشخیص محصولات در سراسر جهان است. هر محصول در جهان یک قانون تعرفه کالا یا وضعیت اچ اس کد دارد. این کد بینالمللی حداکثر تا 10 رقم است. از آنجا که هر دو رقم نماینده یکی از ویژگیهای محصول است، هر چه تعداد ارقام HS کد یا کد تعرفه گمرکی بیشتر باشد، جزئیتر است یا به عبارت دیگر ویژگیهای بیشتری از محصول را نمایش میدهد.
لزوم استفاده از این کد هنگام حمل و نقل محصول و ارسال محموله به کشور مقصد یا دریافت آن مشخص میشود. برای مثال در حمل و نقل دریایی به HS کد دقیقتری از محصول نیاز است (معمولا 8 رقم)، در حالی که در حمل و نقل هوایی یک کد کلی (معمولا 4 رقم) نیز کفایت میکند.
این کد در تمام سازمانهای کشور از جمله سازمان توسعه تجارت، وزارت صنعت و معدن و سازمان امور مالیاتی کشور و حتی در ارگانها و سازمانهای خارجی و بین المللی به صورت یکسان و هماهنگ مورد استفاده قرار میگیرد. برای مثال در تمام جهان کد محصول پسته خام بسته شده یکسان است.
کد بینالمللی کالا حتی مشخصات ریز و جزئی کالا را نیز شامل میشود (مثلا پسته خام بسته). در بازارهای خرید و فروش جهانی فروشندگان و خریداران در فاکتور فروش کد گمرکی کالا یا همان HS CODE را ثبت میکنند.
سازمان جهانی گمرک یا WCO یک سازمان بین دولتی است که در راستای وظایف تعریف شده برای این سازمان به منظور تسهیل و پشتیبانی از امور گمرکات، وظیفهٔ هماهنگی System Harmonized یا HS Code نیز برای آن تعریف شده است. WCO تمام کالاها را در کدهای ۱۰ رقمی دستهبندی میکند؛ که شرح کامل آن در کتابی با 97 فصل و 21 قسمت در دو نسخه انگلیسی و فرانسوی آمده است.
هیچ محصولی در جهان نمیتوان یافت که در یکی از این ۹۷ فصل هیچ مشخصاتی از آن نباشد. بر این اساس، کالاها در سراسر جهان به وسیله اعداد و ارقام (کد گمرکی کالا یا HS کد) شناخته میشوند.
hs code مخفف چیست
HS از ابتدای کلمات Harmonized System Code به معنای «سیستم هماهنگ» گرفته شده است. نام سیستم هماهنگ نیز به جهت جهانی بودن و هماهنگ بودن این کدها برای تمام کشورهاست. البته ۶ رقم اول از این کد، «بینالمللی» است و دو رقم بعدی «ملی» است و برای کشورهای مختلف ممکن است متفاوت باشد. اما با همان ۶ رقم نیز در اکثر موارد نوع محصول به خوبی مشخص میشود.
اهمیت اچ اس کد
تمام فعالیتهای اقتصادی و اقدامات تعرفهای و غیر تعرفهای کالا با توجه به شماره تعرفهٔ گمرک دسته بندی میشوند. کد کالا در پروفورم و فاکتور قرار دارد، البته نوشتن نام کالا نیز کافی است و درج کد برای خریداران و فروشندگان الزامی نیست؛ اما قانون در هنگام صادرات یا واردات یک کالا و معامله بین دو کشور متفاوت است.
به علاوه، از این کد برای شناسایی دقیق نوع کالا و بسیاری از مسائل دیگر مانند آنچه در ادامه ذکر شده استفاده میشود:
1.آمار تجارت بین المللی و تعیین آمار آداب و رسوم هر کشور
بررسی نقض قوانین و مقررات
تعیین مبلغ پرداخت گمرک بر مبنای قوانین و مقررات
بررسی شارژ و وضع مالیات بر ارزش افزوده و مالیات غیر مستقیم
بخشهای مختلف شماره تعرفهٔ گمرک یا HS Code
کاربردهای اچ اس کد
هرچه زمان میگذرد تعداد کشورهایی که به ساختار طبقهبندی کالا یا همان HS Code میپیوندند افزایش پیدا میکند. تا سال ۲۰۱۵، ۱۸۰ کشور از HS Code در ساختار واردات و صادرات کالاهای خود استفاده میکردند.
کد بین المللی کالا در همهٔ گمرکهای دنیا برای انجام تشریفات گمرکی، نظارت بر واردات و صادرات کالا و کنترل تجارت کاربرد دارد.
برخی از کاربردهای HS Code در مبادلات گمرکی عبارتند از:
1.تعیین تعرفه گمرک
2.جمع آوری مالیات داخلی کشور
3.بررسی و جمع آوری آمار و اطلاعات تجارت بین المللی در هر کشور
4.تعیین قوانین مبدا
5.تعیین تعرفههای مرتبط با حمل و نقل کالا
6.مدیریت ریسک در تشریفات گرمی
7.تعرفههای توجیهی و مذاکرات تجاری
8.طبقه بندی کالاهای خطرناک
اثر HS کد بر تعرفه گمرکی
Hs کدها بر روی تعرفههای گمرک و حقوق ورودی تاثیر مستقیم دارند. در واقع این کدها برای تعیین مالیات و حقوق گمرکی واردات و صادرات محصولات استفاده می شوند. هر اچ اس کد با یک نرخ مالیات و گمرک خاص همراه است، بنابراین تعیین HS کد صحیح برای محصول شما میتواند بر روی هزینه هایتان تأثیر گذار باشد. به عنوان مثال، اگر شما اچ اس کد نادرستی برای محصول خود انتخاب کنید، ممکن است تعرفههای گمرکی بیشتر یا کمتری پرداخت کنید. حتما پیش از صادارت کالای مد نظرتان، عدد دقیق اچ اس کد محصول را با وارد کننده مورد نظر تعیین نمایید تا بیشترین سود عاید هر دویتان شود.
چطور اعداد HS کد یا کد بینالمللی کالا را تفسیر کنیم
در سامانهٔ بین المللی HS Code همهٔ کالاها با توجه به یک کد ۸ یا ۱۰ رقمی در کشورها طبقهبندی میشوند. در واقع، HS Code بین المللی دارای 8 رقم و HS Code اتحادیهٔ اروپا و کشور روسیه دارای 10 رقم است.
در هر دو نوع، ۴ یا ۶ رقم اول بین کشورهای عضو مشترک است و ۲ یا ۴ رقم بعدی با توجه به فضای طبقهبندی کالا در کشورهای مختلف متفاوت خواهد بود.
با توجه به این که ۶ رقم اول کد بین المللی از سمت چپ کالا در تمام کشورها یکسان است، استاندارد خوبی برای شناسایی کالا در مبادلات و مکاتبات تجاری است.
دو رقم اول HS مربوط به فصل مورد نظر هستند. دو رقم دوم سر دسته کالا را نشان میدهند و دو رقم سوم زیر دسته را نمایش میدهند. به عنوان نمونه hs کد ۱۰۰۶۳۰ بیانگر فصل ۱۰ (غله) سر دسته ۰۶ (برنج) و زیر دسته ۳۰ (برنج نیمه سفید یا برنج کامل سفید شده) است. به این ترتیب بر اساس کد تعرفه محصول میتوان به نوع محصول با جزئیات پی برد.
انواع روشهای دریافت hs کد
روش های پیدا کردن hs code، گوناگون هستند و هر کدام به اقتضای شرایط میتوانند راهگشا باشند. در ادامه به طور دقیق توضیح خواهیم داد که چگونه hs code را پیدا کنیم. پیش از آن باید بدانید، 6 رقم اول hs code، بین المللی است و در تمام کشورها معنای یکسان دارد، اما 6 رقم دوم در کشورهای مختلف، متفاوت است.
محمد امین جمالی
کارشناس امور گمرکی
02188684328
09122154453
آدرس: تهران، شهرک غرب، بلوارپاکنژاد، بلوار دریا، سردار دریا، کوچه گل آذین، پلاک 30، واحد13
- ۰ ۰
- ۰ نظر